Hepatitis A (HAV, Hep A)
Hepatitis A feiten
- Hepatitis is een algemene term die ontsteking (irritatie en zwelling) van de lever betekent. Ontsteking van de lever kan het gevolg zijn van infectie, blootstelling aan alcohol, bepaalde medicijnen, chemicaliën, vergif of van een stoornis van het immuunsysteem.
- Hepatitis A verwijst naar leverontsteking veroorzaakt door infectie met het hepatitis A-virus (HAV). HAV is een van de vele virussen die hepatitis kunnen veroorzaken en is een van de drie meest voorkomende hepatitis-virussen in de Verenigde Staten.
- De andere twee veel voorkomende typen zijn hepatitis B en hepatitis C; Er zijn echter ook andere typen zoals D, E, F en G en in de toekomst kunnen er meer typen worden ontdekt. Bovendien zijn deze infecties enigszins verschillend van hepatitis A en van elkaar.
- In tegenstelling tot hepatitis B en hepatitis C veroorzaakt hepatitis A geen chronische (aanhoudende, langdurige) ziekte. Hoewel de lever ontstoken en opgezwollen raakt, geneest deze bij de meeste mensen volledig zonder enige langdurige schade. Zodra een persoon hepatitis A contracteert, ontwikkelen ze een levenslange immuniteit en krijgen ze zelden opnieuw ziek.
- Vanwege de verspreiding is het hepatitis A-virus meestal aanwezig bij epidemieën en uitbraken. Maar liefst 1 op de 3 volwassenen (> 19 jaar) in de Verenigde Staten hebben antilichamen tegen HAV, wat betekent dat ze zijn blootgesteld aan het virus, maar de meesten worden niet ziek.
- In 2011 rapporteren onderzoekers geen significante verandering in seroprevalentie (de frequentie van mensen in een populatie die bepaalde antilichamen hebben, meestal reactief tegen een ziekteverwekkend organisme in hun bloedserum) van HAV-antilichamen bij volwassenen vóór of nadat het HAV-vaccin beschikbaar was ( zie referentie 3).
- Het aantal gevallen van hepatitis A in de Verenigde Staten varieert per gemeenschap en is verminderd door de introductie van het hepatitis A-vaccin. De infectiegraad (aantal infecties per 100.000 mensen) is sinds 1999 afgenomen.
- Vaccinatie op de leeftijd van één jaar kan ertoe leiden dat het aantal en het jaarlijkse aantal gevallen van HAV afnemen.
Hepatitis A Oorzaken
De oorzaak van hepatitis A is hepatitis A-virus (HAV) dat van persoon tot persoon wordt overgedragen door besmet voedsel, water of andere dranken (inclusief ijs), bloed, ontlasting en direct contact. Het virus is een Picornavirus dat enkelstrengig RNA bevat als zijn genoom bedekt met een proteïne omhulsel. Het virus komt binnen via het epitheel in de mond of de ingewanden en migreert naar de lever gedurende een periode van ongeveer twee tot zes weken. Symptomen (geelzucht en andere symptomen, zie hieronder) beginnen zich dan te ontwikkelen terwijl het virus zich repliceert in de levercellen (hepatocyten en Kupffer-cellen, ook wel levermacrofagen genoemd). HAV reproduceert zichzelf door de ribosomen van de levercel te gebruiken voor virale replicatie; dit verstoort echter de normale werking van de levercellen. Als grote aantallen levercellen met HAV worden geïnfecteerd, zal de persoon symptomen ontwikkelen. De virussen worden uitgescheiden in het maagdarmkanaal door de galvloeistof in de lever. De meeste geïnfecteerde mensen herstellen zonder blijvende schade aan de lever.
Hepatitis A Virus (HAV) Met dank aan de CDC
Hepatitis A-symptomen
- Veel mensen met een HAV-infectie hebben helemaal geen symptomen.
- Soms zijn de symptomen zo mild dat ze onopgemerkt blijven.
- Oudere mensen hebben meer kans op symptomen dan kinderen.
- Mensen die geen symptomen hebben, kunnen het virus nog steeds verspreiden, dus het is moeilijk om te weten wanneer iemand aan het virus is blootgesteld.
Symptomen van hepatitis A ontstaan meestal tussen 2 en 6 weken na infectie. De symptomen zijn meestal niet te ernstig en verdwijnen vanzelf, na verloop van tijd. De meest voorkomende symptomen zijn de volgende:
- Misselijkheid
- braken
- Diarree, vooral bij kinderen
- Bleek of grijs gekleurde ontlasting
- Lichte koorts
- Verlies van eetlust
- Uitslag
- Vermoeidheid, vermoeidheid
- Geelzucht (een gele verkleuring van de huid en het wit van de ogen, zie de afbeelding hieronder)
- Urine is donkerbruin van kleur, zoals cola of sterke thee.
- Pijn in het levergebied, aan de rechterkant van de buik net onder de ribbenkast
Afbeelding van geelzucht (geelverkleuring van de huid en het wit van de ogen)
Foto met dank aan de Centers for Disease Control and Prevention
Als het braken ernstig is, kan uitdroging optreden. Uitdroging kan bij sommige aangedane personen ernstig en levensbedreigend worden, dus symptomen van uitdroging moeten snel worden aangepakt, vaak door een medische verzorger. Symptomen van uitdroging zijn de volgende:
- Zich zwak of moe voelen
- Zich verward of niet kunnen concentreren
- Hoge hartslag
- Hoofdpijn
- Je plassen minder vaak dan normaal
- Prikkelbaarheid
Symptomen van een hepatitis A-infectie duren meestal minder dan 2 maanden, hoewel ze wel 9 maanden kunnen duren. Sommige mensen die met hepatitis A zijn geïnfecteerd, hebben symptomen die 6-9 maanden duren.
DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK
UITZICHT
Hepatitis: Wat brengt u in gevaar
Hepatitis A Besmettelijke overdracht
Het hepatitis A-virus wordt voornamelijk aangetroffen in de stoelgang (ontlasting) van mensen met hepatitis A. HAV wordt overgedragen wanneer iemand iets in zijn of haar mond steekt dat is besmet met de ontlasting van een getroffen persoon. Dit wordt fecaal-orale transmissie genoemd. Variaties van deze primaire manier waarop een besmettelijke persoon de ziekte overdraagt, zijn echter als volgt:
- Voedsel of drinkwater verontreinigd met ontlasting van een geïnfecteerde persoon (meestal vanwege onvoldoende handwas of slechte hygiënische omstandigheden), het virus kan zich snel verspreiden naar iedereen die het vervuilde voedsel of water doorslikt of doorslikt.
- Het eten van rauwe of onvoldoende verhitte schaaldieren die zijn verzameld uit water dat is verontreinigd door rioolwater
- Bloedtransfusies, hoewel dit uiterst zeldzaam is
- Seksueel contact, vooral oraal / anaal
Mensen die geïnfecteerd zijn, kunnen beginnen met het verspreiden van de infectie (het verspreiden van het virus) ongeveer 1 week na hun eigen blootstelling. Mensen die geen symptomen hebben, kunnen het virus nog steeds verspreiden. Het is bekend dat infectie met HAV zich over de hele wereld voordoet.
- Het risico op infecties is het grootst in ontwikkelingslanden met slechte sanitaire voorzieningen of slechte normen voor persoonlijke hygiëne.
- Infectiepercentages zijn ook hoger in gebieden waar directe fecale-orale overdracht waarschijnlijk zal plaatsvinden, zoals kinderdagverblijven, gevangenissen en geestelijke instellingen.
Mensen met een verhoogd risico op hepatitis A-infectie zijn onder andere:
- Contacten met huishoudens van mensen die besmet zijn met HAV
- Seksuele partners van mensen die besmet zijn met HAV
- Internationale reizigers, vooral naar ontwikkelingslanden
- Militair personeel dat in het buitenland is gestationeerd, vooral in ontwikkelingslanden
- Mannen die seks hebben met andere mannen
- Mensen die illegale drugs gebruiken (geïnjecteerd of niet-geïnjecteerd)
- Mensen die op het werk in contact komen met HAV-geïnfecteerde mensen
Personen die in beroepen als gezondheidszorg, voedselbereiding en riolering en afvalwaterbeheer werken, lopen geen groter risico op infectie dan het grote publiek.
Mensen die in nauwe kringen wonen of werken, zoals slaapzalen, gevangenissen en residentiële voorzieningen; of werk in of het bijwonen van kinderdagverblijven heeft een verhoogd risico alleen als strikte maatregelen voor persoonlijke hygiëne niet worden nageleefd.
Hepatitis komt niet eenvoudigweg van dichtbij iemand die de ziekte heeft op het werk of op school.
Wanneer moet u medische zorg zoeken voor hepatitis A
Neem contact op met een zorgverlener als een van de volgende symptomen optreedt:
- Misselijkheid en braken die niet verbeteren binnen 1-2 dagen
- Gele huid of ogen
- Donker gekleurde urine
De volgende situaties rechtvaardigen ook een oproep aan de zorgverlener:
- Een persoon heeft symptomen en denkt dat ze mogelijk zijn blootgesteld aan iemand met hepatitis.
- Een persoon heeft andere medische problemen en denkt dat ze hepatitis kunnen hebben.
- Een persoon die nauw contact heeft gehad met iemand met de diagnose hepatitis.
Als een persoon zijn huisarts niet kan bereiken en een van de volgende symptomen heeft, moet hij of zij naar een spoedeisende hulp of een spoedeisende hulp gaan.
- Braken en onvermogen om vloeistoffen te houden
- Ernstige pijn of hoge koorts
- Verwarring, delirium of moeilijkheid ontwaken
Hepatitis A-diagnose
De zorgverlener zal vragen stellen over de ziekte en symptomen, en over mogelijke blootstelling aan andere mensen met hepatitis, vooral het type hepatitis (type A, B, C of andere).
Als de zorgverlener vaststelt dat de patiënt mogelijk risico loopt op het oplopen van hepatitis, is het waarschijnlijk dat de patiënt bloedtesten zal ondergaan.
- Het bloed wordt getest om te bepalen hoe goed de lever functioneert.
- Er zal een test worden besteld om antilichaam tegen hepatitis A te detecteren. De resultaten van deze test zullen ook bepalen of de patiënt recent is blootgesteld aan HAV.
- Bloed zal waarschijnlijk worden getest op de hepatitis B- en hepatitis C-virussen en anderen. Als een patiënt bijvoorbeeld veel heeft gebraakt of geen vloeistoffen heeft kunnen opnemen, zijn de bloedelektrolyten mogelijk niet in balans. Bloedchemie kan worden getest om elektrolyten te controleren.